SaDa Common Blog

Művészet, mindennapok, életképek, bánatok és örömök, átélt és vágyott pillanatok Samu és Dave szemszögéből.

Címkék

blogjaink

Óra

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Szerkesztők

Domján Dávid
Dave

Samu Zoltán
Samu

Tiszteletbeli szerkesztő:


Leszkovszki Péter
Peti

Licenc

Creative Commons Licenc

Városnézés - Samu

2007.05.08. 23:12 | Sa-Da | 1 komment

Címkék: művészet kérdés képes

Minden városra igaz az, hogy bármerre is jár az ember, lépten-nyomon falfirkákba - más néven graffitikbe - botlik. Sokszor a leghihetetlenebb helyeken lehet látni ezeket a műveket. De itt merül fel a kérdés: művészetről, esztétikai környezetszennyezésről, vagy rongálásról beszélhetünk ezek kapcsán? Szerintem ezt a kérdést nem lehet egyértelműen megválaszolni, de elgondolkodva, arra az álláspontra jutottam, hogy graffitik három nagy kategóriába sorolhatók.
Az első az, amiről az egész dolognak szólnia kéne. Valódi művészet és esztétikai élmény, esetleg némi hasznossággal is egybekötve, mint pl. ez a cégfelirat:
 
 

Aztán akadnak olyanok is amik ugyan illegálisan készülnek, ám mégsem zavarnak senkit, vagy legalább is keveseket. Gondolok itt a sínek melletti kerítésekre, elhagyott ipartelepek épületeire fújt színes ábrákra, feliratokra. Bár ez utóbbiak többsége olvashatatlan, túldíszített betűkből áll, valahogy mégis feldobják az adott környezetet.

 
 
 

Sajnos azonban, a graffitinek hívott műalkotások túlnyomó része valódi falfirka. Magán- és középületek falain, kukákon, buszmegállók oldalán, közlekedési eszközökön, stb. virító idióta, értelmetlen, gusztustalan feliratok, amelyek nem csak az említett dolgok értékét csökkentik, hanem azt az értéket is, amit a valódi művészként dolgozó graffitisek képviselnek.
Más vélemény?

A bejegyzés trackback címe:

https://sa-da.blog.hu/api/trackback/id/tr8373000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stefa 2007.09.06. 22:29:30

A legalsó 'graffiti'-ket tag-nek hívják, amiknek én sem látom abszolút semmi értelmét.
süti beállítások módosítása