A Balatonfüredi Borhét, a nevével ellentétben, nem csupán egy hétig tart. Ezen a nyáron, 23 napon keresztül lehetett élvezni a Tagore sétányra települt pincészetek különféle borait.
Nekem is volt szerencsém néhány alkalommal belekóstolni a kínálatba. Többször beugrottunk munka után, hogy megigyunk egy pohárkával, majd a szezon végeztével, egy több órás beszélgetős-iszogatós este keretében, sikerült végigjárni az egészet.
Összesen hat pincészet nyolcféle borát sikerült megkóstolnom. Arra nem vállalkozok, hogy jellemezzem őket, mert nem értek hozzá, viszont felállítottam egy ranglistát az általam fogyasztott borok között, amelyek édes vagy félédes, fehér illetve rosé borok voltak. Évjáratukat tekintve mindegyik 2006-os.
A legjobbnak a Dobosi Pincészet Bio Cabernet Sauvignon Rosé-ja bizonyult, melyhez az alapanyagot Szentantalfán szüretelték.
Ettől csak egy hangyafasznyira maradt le a Söptei Pince Pécselyi Sárgamuskotálya.
Ezt követte egy Örvényesi Irsai Olivér, a Hudák Pincészet kínálatából.
A 4. helyre a Koczor Pincészet Vászolyról származó Floridius Cuvée-je futott be.
A következő a Hajagos-dűlőn érett szőlő mustjából készített, Szürkebarát, amit a Múzsa Pincénél találtam.
A 6. helyezést a Ferenc Pince Paloznaki Traminije söpörhette be.
A 7. és 8. helyezettek szintén a Hudák Pincészet borai közül származnak. A Balatonfüredi Szürkebarát sokkal jobban ízlett, mint a Tihanyi Kékfrankos Rosé.